Az embolizáció története

Minden élő szövetnek az emberi szervezetben megfelelő vérellátásra van szüksége az életben maradáshoz. Amennyiben a vérellátás megszűnik és rövid időn belül nem tér vissza a szövetek elhalnak és elfolyósodva, (részben) felszívódva eltűnnek a szervezetből. A mióma verőereinek elzárását követően (artéria uterina embolizáció) a mióma elhal, zsugorodik, ezáltal az általa okozott panaszok megszűnnek.

Az embolizációs technika intervenciós radiológusok által végzett beavatkozás, mely a szervezet bármely érterületén elvégezhető.

Az emberi szervezeten belüli első embolizációt 1904-ben végezték idegsebészeti beavatkozás keretében. Később az intervenciós radiológia elterjedésével daganatok kezelésére, vérző, sérült, abnormális erek ellátására egyre szélesebb körben alkalmazták.

1979-ben szülés utáni életveszélyes vérzéses szövődmény kezelésére végeztek első alkalommal méhverőér elzárást.

1990 elején dr. Ravina, francia nőgyógyász, aki a mióma kezelésére specializálódott végzett kutatást annak kiderítésére, hogy a mióma eltávolításos műtétek során milyen módon csökkenthető a vérzéses szövődmények száma. A betegeknél embolizáció történt, majd ezt követően, néhány héten vagy hónapon belül végezték el a hagyományos műtétet. Azt tapasztalták, hogy az ilyen módon kezelt betegeknél a műtét során a vérvesztés, valamint a vérzéses szövődmények előfordulási gyakorisága lényegesen kevesebb volt a megszokott műtéti eljáráshoz képest. Továbbá megfigyelték azt is, hogy több esetben a mióma mérete jelentősen csökkent, a panaszok csökkentek és volt, akinél nem is kellett elvégezni a tervezett műtétet. Ezekre a tapasztalatokra alapozva kezdték el elsődleges kezelési módszerként alkalmazni az embolizációt panaszokat okozó miómák esetében.

Néhány évvel később dr. Goodwin az USA-ban kezdte el végezni az embolizációt, majd elsődleges eredményeit 1997-ben közölte szakmai lapokban.

A sikeres tapasztalatokra alapozva világszerte elterjedt az embolizáció alkalmazása a mióma kezelésében és már több 100.000 ilyen beavatkozás történt. Az összesített eredmények a világ minden részéről azt mutatták, hogy az a. uterina embolizációja (a méhverőér elzárása) minimális szövődménnyel járó, sikeres terápiás megoldást biztosít a miómák kezelésében.  

E módszer alkalmazhatóságának egyértelmű bizonyítéka, hogy az Amerikai, a Kanadai, az Egyesült Királysági és az Ausztrál Szülész és Nőgyógyász Társaság 2008 augusztusában az a. uterina embolizációját a miómák kezelésében a hagyományos terápiás eljárások hatásos és választható alternatívájának fogadta el.

Magyarországon 2001-ben végezték az első sikeres embolizációt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján, majd 2007-től mi is elkezdtük végezni Pécsett, a Radiológiai Klinikán. 2008 óta Budapesten is elérhető ez az eljárás, illetve azóta már hazánk nagyobb intervenciós radiológiai munkahelyein is végeznek hasonló műtéteket.