Mióma RFA kezelés

Bizonyos típusú miómák kezelésére lehetőség van rádiófrekvenciás ablációval is.

A módszer lényege, hogy a miómába vezetett elektróda segítségével felmelegítjük azt, melynek következtében a szövetek elhalnak. 

 

 

A beavatkozás aneszteziológiai felügyelet mellett a beteg enyhe bódítását követően hüvelyi vagy hasi ultrahang vizsgálattal kezdődik. Ezt követően hüvelyi vagy hasi ultrahang real-time vezérletével rádiófrekvenciás elektródát vezetünk a kezelni kívánt miómába, majd az RF készülék gyártója által meghatározott protokoll szerint hőabláció történik. A kezelés a mióma vagy miómák méretétől függően kb. 20-30 percig tart. Amennyiben szükséges (ez betegenként eltérő lehet) kontrasztanyagos ultrahang vizsgálattal ellenőrizhető a kezelt mióma ablációjának mértéke.

Az RF abláció befejezését követően a páciens a megfigyelő pihenőszobába kerül, ahol továbbra is aneszteziológiai felügyelet mellett egyénre szabott fájdalomcsillapítás történik. A beteg állapotától függően 4-5 óra múlva kontroll ultrahang vizsgálatot végzünk. Ennek során az esetleg még felmerülő kérdések megválaszolására is sor kerül, majd panasz és szövődménymentes esetben a beteg otthonába távozhat.

A betegeknek a panaszok függvényében a következő napokon további gyógyszerek szedése lehet indokolt, ehhez receptet biztosítunk. A kezelés utáni néhány napban pácienseinknek pihenniük szükséges, majd fokozatosan visszatérhetnek a normál életmódjukhoz. Kontroll ultrahang vizsgálatra 2 illetve 6 hónap múlva van szükség.