Egyéb daganatkezelések

 melyeket intervenciós radiológusok végeznek kis tűszúráson át vagy katéteren keresztül...

 

Szelektív intraarteriális kemoterápia, kemoembolizáció (TACE) 

Ezzel a kezeléssel daganatos betegségek bizonyos fajtáin tudunk segíteni.  A terápia során vékony katétert vezetünk  a daganatot ellátó érbe, majd azon keresztül juttatjuk be a citosztatikus (daganatölő) gyógyszert. Így a beadott szer lényegében csak a kívánt területen hat, az infúziós kemoterápiához mérten elhanyagolható mellékhatással jár. E módszer alkalmazására csak bizonyos daganattípusok esetén, a beteg szigorú előzetes kivizsgálását követően kerülhet sor, megfelelő általános állapot, megfelelő laborparaméterek esetén. 

A máj kemoembolizációs kezelésének animációja

   

Rádiófrekvenciás daganatroncsolás (RFA)

 

A rádiófrekvenciás kezelés során vékony elektródát szúrunk be a bőrön keresztül a kezelendő daganatba, majd az elektródára elektromos áramot kapcsolva a daganatos sejteket felmelegítjük. A melegítés során 70-100 °C-os hőmérsékletet érünk el az elektróda környezetében, így az ott elhelyezkedő kóros szövetszaporulat teljes egészében elpusztul. A kezelés általában helyi érzéstelenítésben történik, egy napos kórházi ápolást igényel. Ez a módszer csak bizonyos fajtájú, méretű és elhelyezkedésű daganatok esetén alkalmazható sikerrel, így fontos a precíz előzetes kivizsgálás. Leggyakrabban a máj, vese és a tüdő daganatai kezelhetők ezzel a módszerrel.

A máj rádiófrekvenciás kezelésének animációja, amely bemutatja a kezelésre alkalmas eseteket, a képalkotók általi vezérlést és a hőterápia lényegi lépéseit.

Ultrahangos felvételek RFA kezelés kapcsán

 3 cm-es daganat látható a májban (a két fehér „+” jel között), amelynek rádiófrekvenciás kezelését végeztük. 

 Látható az elektróda (fehér csík) és a melegítés során csaknem 100 °C-osra felmelegített daganat (fehér folt). 

A beavatkozás végén azonnal ellenőrizzük kontrasztanyagos ultrahang vizsgálattal a kezelés hatékonyságát (az elpusztult, vérkeringést nem mutató, így kontrasztanyagot nem halmozó daganatot fekete folt jelzi).