Lépésről lépésre...

 1. Előzetes időpont egyeztetést követően (+36 30/ 2 96 76 20 ) hasi ultrahang vizsgálat szükséges, melynek során megállapítható, hogy az embolizáció az Ön esetében is elvégezhető-e és várhatóan milyen sikerrel. Megállapítható a mióma vagy miómák milyen mértékű zsugorodása várható, illetve teljes mértékű felszívódás, eltűnés elérhető-e ezzel a beavatkozással? Amennyiben ultrahanggal nem egyértelműen ítélhető meg a méh állapota és a miómák elhelyezkedése, életképessége, erezettsége mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálat szükséges. Ennek megszervezésében természetesen segítünk.
 2. Az elsődleges vizsgálat alkalmával minden egyéb, az embolizációval kapcsolatos kérdésére is választ kaphat, így célszerű ezeket a kérdéseket előre átgondolni.
 3. A vizsgálat alkalmával - amennyiben elvégezhetőnek ítéljük meg az embolizációt – rögtön az időpont egyeztetése is megtörténhet. A beavatkozás sikeressége nem függ a menstruációs ciklustól, de célszerű azt a havi vérzést követő első vagy második héten végezni.
 4. Az időpont egyeztetéssel egy időben egy „Befogadó nyilatkozatot” is átadunk Önnek, mellyel a háziorvosát kell felkeresnie. Az embolizáció elvégzéséhez szükség van egy beutalóra, valamint friss vérkép, véralvadás, vesefunkciós laborvizsgálatra, melyeket a háziorvoson keresztül a legcélszerűbb beszerezni. A mióma méretétől és elhelyezkedésétől függően szükség lehet antibiotikum szedésére. Az ehhez szükséges recept szintén a háziorvostól kapható.
 5. A beavatkozás napján éhgyomorral kell Angiográfiás Műtőbe érni. Reggelizni tehát nem szabad, de folyadékot fogyasztani lehet. Amennyiben Ön rendszeresen gyógyszert szed azt általában az embolizáció reggelén is be lehet szedni. Az esetlegesen nem szedhető gyógyszerekről az előzetes konzultáció során egyeztetünk.
 6. A klinikára érkezést követően Ön egy három ágyas kórteremben foglalhatja el a helyét, majd elsőként a beleegyező nyilatkozatot ismertetjük meg Önnel. Amennyiben ezt elfogadja és aláírja vérnyomásmérés, a jobb alkar egyik vénájába kanül behelyezése következik, majd rövidesen a műtőbe kísérjük, ahol megkezdődik az embolizációs procedúra.
 7. A beavatkozás során a bal csuklóizület felett vagy a könyökhajlatban helyi érzéstelenítés történik, ami egy kis tűszúrás fájdalmával jár. Ezt követően az érfestés során beadott festékanyag okozta melegség érzésen kívül fájdalomra nem kell számítani. Az embolizáció általában 30-40 percig tart. Közben természetesen folyamatosan tájékoztatjuk, hogy hogyan áll a folyamat, mikor kell a melegség érzésre számítani. Ha bármilyen kellemetlenség lép fel, vagy kérdés van azt természetesen menet közben meg tudjuk beszélni.
 8. Az embolizáció befejezését követően Önt visszakísérjük a kórterembe, majd ott először fájdalomcsillapító injekciót fog kapni és a korábban behelyezett kanülbe infúziót kötünk be. Az embolizációhoz szükséges katétert eltávolítjuk, majd egy nyomókötést helyezünk fel, hogy a vérzés a katéter helyén teljesen megszűnjön. Ezt a kötést 6 órán keresztül kell a szúrás helyén tartani. 
 9. Az embolizáció következtében a méh területén fellépő részben átmeneti vérellátási hiány erős alhasi görcsöket okoz. Természetesen fájdalomcsillapító adásával ezek a fájdalmak csökkenthetők, de teljes fájdalommentesség ritkán van. Az első 3-4 órában kell számítani ezekre a görcsökre. Ez alatt az idő alatt csak folyadékot szabad fogyasztani, enni csak ezt követően szabad. Ebéd, vacsora, majd a másnap reggeli természetesen a kórházban rendelkezésre áll.
 10. Az embolizáció napját a kórházban kell tölteni. Másnap reggel Önnek egy kontroll ultrahangos vizsgálaton kell részt vennie, ahol az embolizáció sikerességét ilyen módon is ellenőrizzük. A vizsgálat során tájékoztatjuk a további teendőkről, a várható fájdalomról, meg tudjuk beszélni a beavatkozást követően felmerülő kérdéseket. A műtéti jegyzőkönyvet, az orvosi leletet átadjuk, majd ezt követően reggel 8 órakor már haza lehet menni.
 11. Az embolizációt követő első 4-6 napban várhatóan további erős alhasi görcsök jelentkeznek, melyek sokszor hullámokban lépnek fel. Hőemelkedés, enyhe láz, gyengeség érzés szinte minden esetben előfordul. Kisebb, pecsételő jellegű vérzés, barnás folyás is jelentkezhet. Ezen panaszok általában az első hét végére teljesen megszűnnek, néha azonban 2-3 hétig is eltarthatnak. Ezt követően vissza lehet térni a normális életritmusba, a fizikai aktivitás megengedett. Általában a beavatkozást követő második menstruációs ciklustól kezdve már semmilyen panasz nem fordul elő. 
 12. Két hónappal az embolizációt követően ultrahangos kontroll vizsgálat szükséges, amelyre Önnel előzetesen időpontot egyeztetünk.