Mióma embolizáció

Ahogy mi csináljuk...


 Túl vagyunk az 2600.  sikeres embolizáción ! ! ! 

 

A katéteres embolizáció során, melyet angiográfiás műtőben végzünk a csukló felett vagy a könyökhajlatban történő helyi érzéstelenítést követően egy tűszúrással vékony katétert vezetünk be a verőérbe. A méhet mind a bal, mind a jobb oldali medencei főverőér felől egy-egy ér látja el vérrel. Ennek a két érnek a kontrasztanyagos festését végezzük el első lépésben. Ez a medence területén kis melegségérzéssel járhat, vizelési ingert okozhat. Erre azért van szükség, hogy a mióma pontos elhelyezkedését, érellátását feltérképezzük. Ezt követően a katétert a méhet ellátó egyik, majd a másik oldali érbe vezetjük úgy, hogy a lehető legközelebb jussunk a miómát ellátó erekhez. A katéteren keresztül apró PVA (poli-vinil-alkohol) szemcséket vagy mikrogyöngyöket fecskendezünk be mindkét oldali érbe. Ezek a miómát ellátó erekben elakadva elzárják azokat és vértelenséget okoznak. Emiatt következik be a mióma elhalása, méretcsökkenése. A beavatkozás az anatómiai viszonyoktól függően fél-egy óra alatt elvégezhető, az első tűszúrást követően fájdalommal nem jár. Az embolizáció után a katétert eltávolítjuk és akár azonnal fel is lehet kelni az ágyból. A beavatkozás napján kórházi megfigyelés szükséges, másnap reggel lehet hazamenni.

Bizonyos elhelyezkedésű miómák esetén a műtét napjától kezdve 4 napig antibiotikum szedése javasolt az esetleges fertőzés megelőzésére. Ennek szükségességét az előzetes vizsgálatok döntik el. Mivel az embolizációt követően a mióma vértelensége a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalommal jár, néhány napig, esetleg tovább is (egyéni fájdalomküszöbtől függően) fájdalomcsillapítás szükséges. A mióma elhalása során, mely mérettől függően akár hónapokig is eltarthat, véres, darabos folyás előfordulhat.

A beavatkozás lábadozási ideje általában néhány napnál nem tart tovább. A műtétet követő nap reggelén a beteg otthonába távozhat, ezt követően a fent említett néhány napig tartó görcsös fájdalmon kívül más panasz nem szokott előfordulni.

 

A képeken egy mióma ultrahangos felvétele, valamint mindkét oldali méhverőér érfestéses vizsgálata látható a mióma embolizációja előtt és után.